Expositie Amnesty in winkeletalages in Velp (Gelderland)

In april-mei 2010 ben ik 5 weken in Moldavië geweest als stagebegeleider van een klas Reggestroom-leerlingen Vrijeschool Zutphen. Hier hebben we op een vakantiekolonie speelmogelijkheden gerealiseerd voor kinderen. Ook hebben we activiteiten aangeboden op een Psychiatrisch Ziekenhuis en een Kindertehuis. En geholpen voedselpakketten uit te delen onder de allerarmsten.

Moldavië is het armste land van Europa met als gevolg dat er wegens gebrek aan voldoende werk de jongere tot middelbare leeftijd bewoners naar het buitenland gaan op zoek naar werk. Met achterlating van hun eigen kinderen en de bejaarden.

De sociale voorzieningen zijn er slecht geregeld, de kinderen worden opgenomen in kindertehuizen en de bejaarden moeten vaak leven van voedselpakketten die via buitenlandse stichtingen uitgedeeld worden.

Wat mij opviel vol bewondering was dat er vooral, van de aanwezige vrouwen, deze hard aan het werk waren om zowel de economie als de hulpbehoevenden op poten te houden;

Sterke Vrouwen.

Van 2 van deze vrouwen heb ik portretten geschilderd en de nog veel voorkomende volksdracht (de hoofddoek) erbij verwerkt. Ook heb ik daar mensen fotografisch geportretteerd tijdens het uitvoeren van hun ambacht of die hun mooiste glimlach vertoonden na ontvangst van voedselpakketten.

Tijdens de expositie zijn de volgende schilderijen te zien:

2 Portretten van Sterke Vrouwen;

Alexandra acryl en Moldavische hoofddoek Nina acryl met Moldavische hoofddoek

Alexandra  en Nina met Moldavische hoofddoek; 40 x 40 cm.

Fotowerk geplakt met acryl

(3 x) Fotowerk geplakt en met acryl op doek, 100 x 100 cm.

Bovenstaande werken van Marike Farenhorst zijn te zijn tijdens de expositie van Amnesty International in Velp. Daarnaast behelst de expo werk van lokale dichters, historische affiches van Amnesty en portretten van mensenrechtenactivisten.

Datum: 29 oktober 2011 tot 12 november 2011

Plaats: etalages van panden in de Emmastraat in Velp, op buitenlocaties rond de Emmastraat en in en rond de bibliotheek in Velp, met als startpunt de boekhandel van Jansen & de F eiter.

Georganiseerd door

 

Jansen & de Feijter

Amnesty International

http://www.velp.rozendaal.amnesty.nl